Test és Lélek

A Rémálmok Okai

Egy rémálomkép

A rémálom csupán egy rossz álom, amely miatt sokan felkelünk alvás közben, és bizonyos esetekben képtelenek vagyunk visszaaludni. Utótünete lehet a félelem, amely átragad az álomból a valóságba.A rémálmokban könnyen érezzünk magunkat kellemetlenül, például fizikailag, lelkileg terrorizálva, és a halálfélelem sem ritka.

A rémálmok főleg a fiatalok körében fordulnak elő, körülbelül 5 éves kortól kezdve a leggyakrabban. Ahogy idősödik az ember, úgy a rémálmok  is   ritkábbá válnak, ideális esetben.

A visítás nagyon gyakori a rémálom alatt, nem úgy, mint a ritkábban előforduló nyögés, vagy kiáltás. A visítás tarthat 5-20 percig is.

A remálmot izzadás, remegés, és különféle hangok kiadása kísérheti. A szenvedő alany felkelése után általában tisztán emlékszik az álomra, ez pedig meg is akadályozhatja az újbóli elalvásban (Ki szeretne úgy elaludni, hogy tudja, egy zombi vár a szakadék szélén?).

Beszélhetünk epizodikus rémálomról is, amikoris egy héten többször is visszatér a kellemetlen álom – ez már súlyosabb kialvatlansághoz vezet, az pedig rossz teljesítményhez a mukahelyen, iskolában, stb. A rémálmok következményeiként kialakuló alváshiány még napközbeni fáradékonysághoz, csökkent szellemi teljesítőképességhez, depresszióhoz, koncentrációhiányhoz, és irritáltsághoz vezethet.

A rémálmok fő oka nem világos a tudósok számára, de kutatások már bebizonyították, hogy kapcsolatban áll a stresszel, pszichológiai traumával, mint például a post-traumás betegséggel. A rémálmot kiválthat még kellemetlen alvás közbeni testhelyzet is, valamint az evés közvetlenül elalvás előtt. A lefekvés előtti evés beindítja az emésztést, ami a rémálmokat is elősegítheti.

Ha valakinek visszatérő problémája van a rémálmokkal, az fordulhat pszichiáterhez, ahol felállítják a diagnózist. Rendszerint 4 kritériumnak kell megfelelnünk, hogy visszatérő rémálommal diagnosztizáljanak:

  1. A szenvedő alany többször is felkel alvás közben
  2. Amikor felébred a szenvedő alany, tisztában van vele, hogy ki, és hol van
  3. A rémálom komoly gondokat okoz a páciens életében
  4. A rémálmot nem más gyógyszeres kezelés okozza

Így az orvosok nagy segítségre lehetnek a rémálom elleni harcban. Ám mivel a legtöbb esetben a stressz váltja ki ezt a problémát, elsősorban a stresszhatásokat kell kiiktatnunk életünkben. Ebben segíthet a gyakori mozgás, pl. jóga, futás, edzés, valamint a gyakori meditálás.

Ha a nap során kellően elfárad a test is az elme mellett, akkor jó eséllyel vonulhatunk az ágyba, mindenféle félelmetes teremtmények felbukkanását elkerülve.

Szóljon hozzá!