Barkács

Ami otthon is jó szolgálatot tesz: a dugattyús kompresszor

A különböző barkácsfelszerelések és gépek egyre inkább elérhetővé válnak a folyamatos árversenynek és az új gyártók megjelenésének köszönhetően, ezért ma már olyan eszközöket is használunk az otthoni barkácsolás során, amit a korábbi évtizedekben csak jelentős anyagi ráfordítás árán tehettünk meg. Ilyen eszköz a dugattyús kompresszor, amely számos módon alkalmazható a különböző munkálatok során.

dugattyús kompresszor
dugattyús kompresszor

Oda kell figyelnünk azonban, hogy milyen dugattyús kompresszort választunk, hiszen ezek a berendezések méretükben, kapacitásukban, árukban és több más tulajdonságukban eltérhetnek egymástól. De mielőtt döntést hoznánk, legelőször a dugattyús kompresszor és a csavarkompresszor közötti legfőbb különbségeket kell megismernünk. A két típus jelentős szerkezetbeli különbségekkel rendelkezik, amiből adódóan a felhasználási lehetőségeik is eltérnek, így mindenekelőtt ezek megismerése fontos.

A dugattyús kompresszor legfőbb előnye annak tudható be, hogy akár villamos hálózat nélkül is használhatjuk – hívja fel a figyelmet a btkkft.hu szakembere. A másik nagy előnye, hogy egyes típusai olyan munkaterületeken is használhatók, ahol teljes tisztaságra van szükség, nem kerülhetnek mikroszkopikus olajmaradványok a levegőbe. Az olajmentes kivitelben készült dugattyús kompresszorok azonban kevésbé alkalmasak a folyamatos üzemeltetésre, ezeket időnként le kell állítani, így az ipari felhasználásuk csak bizonyos esetekben kivitelezhető.

A folyamatos működésre jellemzően a csavarkompresszorok nyújtanak jó megoldást. Ezek a tulajdonságok fontosak a kiválasztásnál, de a kiszemelt terméket mindig ellenőrizzük ilyen szempontból, akár dugattyús, akár csavarkompresszorról legyen szó.

A két típus közötti legfőbb különbség rejtve marad az avatatlan szemek elől, hiszen azok a kompresszorok belső szerkezetében mutatkoznak meg. A szerkezetbeli különbségek önmagukban határozzák meg mindkét típus legfőbb előnyös és hátrányos tulajdonságait, ezért ezeket mindenképpen érdemes ismerni, ha saját kompresszor vásárlását tervezzük. A két típus más-más módon végzi el a sűrített levegő előállítását, ami alapjaiban határozza meg a kompresszorok működési tulajdonságait.

A dugattyús kompresszor esetében a sűrített levegő előállítását magától értetődő módon egy dugattyú végzi. Ezt hagyományos megoldásnak tekintjük, ahol a súrlódásból adódó hőtermelés ellen vékony olajfilmréteg felel. Amennyiben olajmentes megoldásra van szükség, választhatók a különböző teflon bevonattal készülő berendezések, ezekkel kapcsolatban azonban tudni érdemes, hogy nagyobb terheltség esetén a súrlódási hőtermelés problémát okozhat. Így ezeknek a gépeknek működésbeli korlátaik vannak. Ezekkel szemben a csavarkompresszorok egyszerűbb és kevésbé érzékeny megoldást biztosítanak. Ezek esetében a sűrített levegőt két egymással ellentétes forgásirányú, szemben elhelyezkedő csavar végzi, természetesen innen kapták a nevüket is. Mivel ez a szerkezeti kialakítás kevesebb súrlódással jár, így a hőtermelés is kisebb. Ez a tulajdonságuk teszi alkalmassá őket a hosszútávú, illetve folyamatos munkavégzésre.

Miután megismertük a dugattyús kompresszorok legfőbb tulajdonságait, illetve összevetettük őket a csavarkompresszorokkal, már könnyebben dönthetünk egyik vagy másik típus mellett. Természetesen érdemes szem előtt tartani további szempontokat is. Érdemes odafigyelni a kapacitásra, hiszen a túlméretezés csak szükségtelen anyagi ráfordítást jelentene. Figyelnünk kell azonban a minőség kérdésére is. Az otthoni felhasználás során nincs szükségünk csúcskategóriás gépekre, óvakodjunk azonban a márkajelzés nélküli távolkeleti kompresszoroktól, vásároljunk inkább megbízható helyen!

Szóljon hozzá!