Egészség

Amit Tudnod Kell a Bio Élelmiszerekről

A bio egyébként csak azokra a termékekre érvényes hivatalosan, melyek előállításuk során nem mentek keresztül semmilyen mesterséges folyamaton, legyen az vegyszeres vagy genetikai kezelés.

Mitől jobb a bio?

Egy német felmérés szerint a bio zöldség és gyümölcs kínálat nem jobb, mint a hagyományos termékek viszont biztosak lehetünk benne, hogy nincs bennük mesterséges anyag. A biotermékek nagyobb mennyiségben tartalmaznak vitaminokat és antioxidánsokat. Ízük is intenzívebb, mivel nincs mesterségesen felgyorsítva növekedésük és sokkal több idejük van aromaanyagot termelni.

Mitől bio a tej, a tojás vagy a hús?

A tejtermékek attól kaphatják meg a bio minősítést, hogy azok a tehenek melyek a tejet adják vegyszermentes táplálékot kapnak, vegyszermentes legelőkön élnek. A tojások esetében is meg vannak határozva az állattartás körülményei valamint ki van zárva, hogy növekedésserkentő anyagot tartalmaz. A húsok csak azoktól a biogazdáktól származhatnak, akik betartják a követelményeket az állatok helyét, takarmányát, növekedési idejét és egyéb fontos dolgokat illetően.

Lehet kapni biopékárut és biohalat is. Pékáru esetében azért járunk jobban a természetes élesztővel és kovásszal készített termékekkel, mert ízük intenzívebb, tovább eláll és jobban laktat. A halak közül pedig az lehet bio, amelyik tenyésztése során semmilyen színezőanyagot, antibiotikumot vagy vegyszert nem kapott tápjában.

Szóljon hozzá!