Fogyókúra és Diéta

Candida Diéta és Alapjai

A gombák túlzott elterjedése több tünetet okozhat egyszerre vagy külön-külön. A tünetek fő okozója a gombák által kibocsátott méreganyag. Tünetek között szerepel a fáradság érzet, fáradékonyság, kimerültség, feledékenység, emlékezetzavar, depresszió, fejfájás (migrén), hasmenés vagy székrekedés, éhség esetén jelentkező (esetleg remegéssel járó) rosszullét, vastagbélgyulladás.

A Candida albicans élesztőgomba kimutatása nyelvkaparékból, garat-torok váladékból történhet. Amennyiben kimutatták a Candida betegséget, akkor a gyógyítására alkalmazzák elsősorban a Candida diétát, vagy a gyógyszeres kezelést. Én most a diétáról szeretnék szót ejteni.

Candida diéta alapja

A Candida diéta alapja, hogy megvonja a táplálékot az élesztőgombáktól, ezáltal a felesleges mennyiséget ki tudja irtani a szervezetből. A Candida albicans szénhidrátokkal táplálkozik, ezért a táplálkozásunkból el kell vonnunk ezeket, hogy az élesztőgombákat normális mennyiségűre csökkentsük.

A candida fogyókúra folyamata

Egyáltalán nem fogyaszthatunk cukrot, és minden olyan ételt, amely nagy mennyiségben tartalmaz cukrot. A diétát nőknél általában 3-6 hónapig kell végeznünk, ahhoz, hogy tartós változást tapasztalhassunk. A férfiaknál elég 1-2 hónap Candida diéta.

Meg lehet gyorsítani a folyamatot tisztító rostokkal, korpás termékekkel, mert a gombák gyorsabban távoznak, így kevésbé terhelik az emberi szervezetet.

Nagyon fontos tudni, hogy immunrendszerünket erősen igénybe veszi a Candida diéta, ezért nagyon sok vitamint és nyomelemet kell bevinnünk a szervezetünkbe. A legfontosabb vitaminok és nyomelemek: A, B1, B3, B6, C és E vitamin, kalcium, magnézium, folsav.

A diéta folyamán nagy mennyiségű folyadékot kell szervezetünkbe bevinni, mely a szervezet megtisztítását, valamint a tápanyagok felszívódását segíti elő. A legoptimálisabb a szénsavmentes ásványvíz.

A Candida diéta időszaka alatt egyáltalán ne fogyasszunk vörös húsokat, panírozott húsételeket, magas cukortartalmú gyümölcsöket, lekvárokat, bonbonokat, csokoládékat, étkezési keményítőt, mustárt, sört, bort, likőröket, cukros üdítőket.

Amit ajánlott fogyasztanunk a sovány túró, vaj, valamennyi friss és mélyhűtött zöldségféle, fokhagyma, hüvelyesek, burgonya, citromlé, kávé, gyógyteák, zöldséglevek, szójakészítmények, teljes kiőrlésű lisztből készült tészták, fehér húsból (szárnyas és hal) készült ételek.

Meg kell jegyeznünk, hogy a túlzásba vitt diéta hiányos táplálkozáshoz is vezethet, amelynek következményeként az immunrendszer legyengülése és az egyéb betegségek megjelenése is előfordulhat, így minden esetben ajánlott dietetikus, táplálkozás szakértő bevonása a diétához.

Szóljon hozzá!