Egészség

Egy Kávészünet? – Töltődj Fel!

Kávé

Sokféle kávé létezik, tényleg szinte végtelen a sor. Vannak akik irtóznak tőle és vannak, akik nem tudnak nélküle élni. Talán az utóbbiak többen…

Kiderült egy felmérésből, hogy a génjeink is felelősek a kávéhoz való viszonyunkhoz. Számít, milyen szokásokat veszünk fel otthon és például, hogy szüleink mennyire szeretik a kávét.

Személy szerint én nagyon szeretem a kávét és emlékszem már gyerekkoromban mindig leettem a kávé ízű tejszínhabot édesanyám kávéjáról. Talán innen a nagy szeretet a fekete frissítő iránt… Sokkal nagyobb eséllyel fogja tehát szeretni a kávét később az a felnőtt, aki gyerekként természetesnek veszi szülei kávézási szokásait.

Néhányan hangoztatják, hogy a kávé egy idegméreg és semmilyen jótékony hatása nincs a szervezetre, viszont káros annál inkább. Ma már kutatások igazolják, hogy ez egyáltalán nem igaz. Aki nem szereti, ne igya, de fogadja el, hogy a kávézás igenis jó szokás!

Különösen most, hogy a tavaszi fáradtság olykor ránk telepszik, hasznát vesszük a csészénkben gőzölgő koffeinbombának. Persze, nagyon fontos a megfelelő táplálkozás és a mozgás, de az egészséges étrendbe beletartozik a kávé.

Tudja Ön milyen jótékony hatással van a kávé szervezetünkre?

  • Koffeintartalom

A kávéban lévő koffein hozzájárul ahhoz, hogy koncentrálóképességünk friss maradjon, reakcióidőnk felgyorsul ezáltal szellemileg frissebben és gyorsabban végezhetjük feladatainkat.

  • Antioxidánstartalom

Szervezetünk védelmében játszanak fontos szerepet az antioxidánsok, melyeket leggyakrabban zölségekből szerzünk be, de jó hír hogy a kávézással is rásegíthetsz. A pörkölt és pörköletlen kávét egyesítő zöld kávé ugyanis polifenolt tartalmaz, ami antioxidáns hatású növényi anyag.

  • Napi folyadékbevitel

Aki valamit is ad az egészséges életmódra, tudja hogy a szervezetnek 1,5-2 liter minimum napi folyadékra van szüksége. Az nincs előírva, hogy ennek feltétlenül víznek kell lennie, a kávéval tehát hozzájárulhatsz a folyadékbevitel növeléséhez is! A kávézás után pedig szintén igyál vizet, mert az ilyenkor kortyolgatott víz kiemeli a kávé eredeti utóízét.

  • Feltöltődés

Van aki szertartás-szerűen kávézik és van, aki csak lenyeli és kész. Ez utóbbit nem ajánljuk! Használd ki a kávészünetet, arra hogy egyrészt kiélvezd az ízeket, másrészt kortyolgatás közben kicsit kapcsolódj ki a munkából. Gondold át mennyi jó dolog vesz körül az életben! Legyen ez a pár perc csak a tiéd!

A kávézást némely országok például a törökök vagy olaszok egész kultusszá fejlesztették ki. Nem csoda, hogy ezek a népek barátságosak és közvetlenek, hiszen ez a tevékenység nem csak önmagunk feltöltődésére alkalmas, hanem baráti beszélgetésekre, társasági tevékenységként is. Ne feledjük hát, hogy jó apropó lehet egy kávészünet egy kis csevegéshez!

Szóljon hozzá!