Fogyókúra és Diéta

Étvágycsökkentő Kökény

KökényA kökény bár fanyar íze miatt az édesszájúak nem igazán részesítik előnybe – de gondoljunk most a kevésbé édesszájúkra – számtalan dolog miatt az őszi természet egyik legjobb termése. Kék bogyóiból sokféle élelmiszer készül, többek között lekvár, szörp, befőtt és gyümölcslé is. Legjobb ha valahol még házilag készítik el ezeket a finomságokat, persze lehet kapni bolti változatokat is. Ezekkel azonban általában az a baj, hogy sok cukrot adnak hozzá a készítés során, hogy az ízét feljavítsák.

Fogyókúrás kökénytea

Sokkal érdemesebb a kökénynek még az apró fehér virágaiból teát készíteni! A kökénytea egyrészt salaktalanító, méregtelenítő hatású tehát vértisztításra kiválóan alkalmas. Az ilyen teák fogyasztása fogyókúrázóknak is kifejezetten ajánlott, mivel beindítja az emésztést, zsírcsökkentő és enyhe hashajtó hatású, eltávolítja a sejtek között felgyülemlett folyadékot és ráadásul még az éhségérzetet is csökkenti! Emellett betegségek megszűntetésére is használják a népi gyógyászatban, mint például húgyúti betegségek, bőrkiütések esetén.

Erősítő kökénypálinka

A kökény termését legjobb október végén dércsípte állapotban leszedni, hiszen ilyenkor tudunk a legtöbb C-vitaminban gazdag lét kipréselni belőle. Ebből készítenek bort, likőrt sőt kökénypálinkát is, ami nemcsak nagyon finom, de betegségek után kiváló roboráló szer, mivel erősíti az immunrendszert. Virága áprilisban szedhető, de drogériákban, gyógyszertárakban egész évben kapható a teakészítésre alkalmas szárított virág.

Szóljon hozzá!