Receptek

Fűszervajas Makréla Recept

Makréla recept

Hozzávalók:

4 db nagyobb makréla, 

3 citrom, 

10 dkg vaj,

két csokor petrezselyemzöld, 

1-2 lilahagyma, 

1 paradicsom

só, bors

Elkészítése:

A petrezselyemzöldet apróra vágjuk és a háromnegyed részét elkeverjük a vajjal, amit utána a hűtőbe – vagy ha gyorsan akarunk elkészülni – a fagyasztóba teszünk. Ha egy kicsit összeállt vegyük ki, mivel darabokra kell vágni, méghozzá eggyel többre, mint ahány hal lesz. 

A friss makrélákat megtisztítjuk. Ha úgy tetszik a fejét és a farkát levághatjuk, sőt kivehetjük az egyetlen szálkás részét is – a gerincével ugyanis kijön a többi szálkája is. 

Ezután jöhet az ízesítés része. Fogjuk a halakat és sóval, borssal szórjuk meg alaposan, valamint locsoljuk meg citromlével is.  A hasánál bevágott halak belsejébe helyezzünk egy-egy petrezselymes vajdarabot.

A hagymákat, a citromot és a paradicsomot vágjuk karikákra. A halakat kivajazott tespibe fektetjük, megszórjuk őket a maradék petrezselyemmel. A halak közé elszórtan helyezzünk hagyma-, paradicsom illetve citromkarikákat. Morzsoljuk rá a maradék petrezselymes vajat!

Az elkészített tepsit 200 fokos előmelegített sütőbe tesszük 20-25 percre, amíg a hal puhára nem sül.  A tálaláshoz bármilyen saláta, ha nem diétázunk, akár főtt burgonya is illik, a tányérokat citromkarikákkal díszíthetjük.

Szóljon hozzá!