Pénzcentrum

Hitelkiváltás vagy adósságrendezés?

Kevesen tudják, hogyha szorongató a hitelünk, akkor a bankunk is szívesen közreműködik abban, hogy olyan konstrukcióra cseréljük, aminek jobbak a feltételei.

Erre bármikor van lehetőség, és a pénzügyileg tudatosabb országokban igen szívesen folyamodnak ehhez a lépéshez az ügyfelek.

A hitelkiváltás lényege, hogy a bankok folyamatosan fejlesztik a termékeiket, és időről időre megújítják ‘portfóliójukat’, így megjelennek olyan új kölcsönök, amelyek olcsóbbak lehetnek a korábbiaknál.

hitelkiváltás vagy adósságrendezés?
hitelkiváltás vagy adósságrendezés?

Mivel jelenleg rendkívül alacsony kamattal lehet például lakáshitelt felvenni, logikus lépés a régi hitelt egy újabbal kiváltani: százezreket nyerhetünk ezáltal, még az eljárás költségeinek levonása után is.

Online hitelkalkulátorral nagyon könnyen utánaszámolhatunk, van-e olyan hiteltermék, ami ajánlottabb a számunkra, mint a meglevő.

Mikor érdemes elgondolkodni a váltáson?

Természetesen ha hónapról hónapra gondot okoz a törlesztőrészletek fizetése, akkor ajánlott kiváltani a hitelt. Ezt okozhatja valamilyen életünkben történt változás, például betegség, munkahely elvesztése. De lehet, hogy egyszerűen számunkra túl kockázatos kölcsönt vállaltunk, és egy rövid idő után kiderül, a megszokott havi költésünkön túl nem tudjuk megoldani a hitel visszafizetését.

Az adósságspirálba kerülést 2015-től gátolja az a szabályozás, ami a jövedelemmel arányosan teszi lehetővé a hitelek felvételét.

A jövedelemarányos törlesztő mutató (JTM) olyan eszköz, amelyet a bankok kötelesek figyelembe venni a kölcsön összegének megállapításánál, és ez biztonságot nyújt mindkét félnek.
A szabályozás óta 400 000 Ft alatti havi jövedelem esetén a maximális összes törlesztés forinthiteleknél a jövedelem 50 százaléka, 400 000 Ft feletti jövedelem esetén 60 százaléka lehet.
Szintén 2015 óta szigorúbban veszik, mi számít hitel alapnak, azaz a nem igazolható bevétel, megtakarítás nem emelheti a felvehető kölcsön összegét.

Két éve tehát már eleve biztonságosabbak a kölcsönök. Ám ha valaki 2015 előtt vett fel olyan hitelt, amely megterheli a havi költségvetését, akkor is remek megoldás a hitelkiváltás.

Érdemes kiszámíthatóbb kölcsönre váltani

Szintén érdemes átnézni a lehetséges ajánlatokat, ha a törlesztőrészlet ‘nem várt’ módon emelkedik. Ha nem fix a kamat, akkor lehetséges, hogy egyre többet fizetünk, és bizonytalan évek állnak előttünk. Az ilyen szerződésből kiléphetünk, ha találunk végig fix vagy hosszabb időszakokra fixált törlesztőjű megoldást.

Az adósságrendezés egy másik lehetőség, ennek során több kölcsönt ‘rendezhetünk’ egy hitelbe. Előnye, hogy csak egy törlesztőrészletet kell ezentúl fizetnünk, amit nem fogunk szem elől téveszteni. Az idő mellett pénz is megtakarítható ezáltal, mivel jobb konstrukcióra válthatjuk át az eddigi adósságokat.

Mentés

Szóljon hozzá!