Autó

Itt van a legújabb, 2017-es téligumi ADAC teszt eredményei!

Mint minden évben, úgy idén is megrendezték a német, független téli gumiabroncs tesztet, hogy kiderítsék, melyek a legjobb kerekek amelyekre télen az autónkat bízhatjuk. Az ADAC teszt sokszor okozott már meglepetést és nem mindig a legújabb vagy éppen legnevesebb, prémium téligumi márkák érték el a dobogós helyezéseket. Sokszor találni budget vagy középkategóriás téli gumiabroncsot is a legjobbak között.

A teszt a bizonyíték rá, hogy nem feltétlenül kell mindig a legdrágább kereket megvenni, hiszen teljesítményeiben lehet csak apróbb eltérések vannak egy olcsóbb, azonos tulajdonságokkal rendelkező téli kerékhez képest.

ADAC téli gumi teszt eredmények az elmúlt években

A korábbi években visszaköszönő márkanevek voltak a Continental, a Dunlop, a Firestone, a Michelin, és a Goodyear is. Ám idén néhány meglepetés téli gumiabroncs is előkelő helyezést ért el és kapott „jó” minősítést a mezőny élén. A kialakult ranglistát az ADAC mindig a saját pontrendszer alapján állítja fel, melyben a legkisebb szám jelenti a legjobb értéket és a nagyobb szám a kevésbé jót.

ADAC téli gumi teszt

Az 1-től 5-ig terjedő skálán a minél kevesebb összpontszámmal rendelkező téli gumiabroncsok kapták a „jó” értékelést, melyeket az „ajánlott” követett, melyeket a „feltételekkel ajánlott” kategória zárt. Ez után már csak a „nem ajánlott” kategória helyezkedett el, de ebbe a besorolásba csak nagyon kevés téli gumi került. Az utóbbi 5 év során, mindössze 9 téligumi kapta meg a legrosszabb „nem ajánlott” minősítést.

Az utóbbi 5 év téligumi tesztjeinek legjobbjai

Még 5 évvel ezelőtt, 2012-ben a 165/70 R14 gumiméretben a Michelin Alpin 4, a Continental WinterContact TS 800 és a Pirelli SnowControl Serie 3 vezette a toplistát, egy évre rá már Contintental WinterContact TS 850 vette át az első helyet, melyet a Dunlop Winter Response 2 követett és a harmadik helyre a Firestone Winterhawk 3 került. Őket persze a Michelin Alpin 4 és a Nokian WR D3 követte a GoodYear Ultra Grip 8 és a Semperit Speed-Grip 2 társaságában. Ők mind „jó” értékelést kaptak a 185/60 R15 gumiabroncs méretben.

2014-ben négy téligumi érdemelte ki, ugyanezt a „jó” besorolást 175/65 R14 méretben: a Contintental WinterContact TS850, a Dunlop Winter Response 2, a Michelin Alpin 4 és a Firestone Winterhawk 3. 2015-ben csak kicsit változott a kép, első helyre került a Goodyear Ultra Grip 9, majd a második és harmadik helyezett, a korábbi évekből ismert Michelin Alpin 4 és a Dunlop Winter Response 2 voltak a 165/70 R14-es méretek között.

A 2016-os év egy nagyon vegyes mezőny volt és csupán két darab téligumi érte el a „jó” osztályzatot az összesített pontok alapján. Ezek a tavalyi első Goodyear Ultra Grip 9 és a Michelin Alpin 4 voltak.

Ezek 2017-s év leginkább ajánlott téli gumiabroncsai

A 2017-es évben sem sok gumiabroncs érdemelte ki a legjobb értékelést. Csupán három gumiabroncs került az élmezőnybe, akik a „jó” minősítést viselhetik most egy éven át.

Meglepetés volt az idei ADAC teszt az utóbbi pár évhez képest, ugyanis az élen nyoma sincs a korábbi évek első helyezettjeinek. A legjobb 2017-es téligumi 195/65 R15 kategóriában a Continental WinterContact TS860 lett, amelyet az Esa-Tecar Super Grid 9 követett, a harmadik helyre pedig a Kleber Krisalp HP3 gumiabroncs érkezett meg váratlanul.

Az élmezőnyt követték a tavalyi évek nagy nevei: a Dunlop Winter Response 2, a Goodyear UltraGrip 9 és a Hankook Icept RS2 W452. A korábbi sikereket elért Firestone Winterhawk 3 csupán a 10. helyet érte el és a Michelin Aplpin 5-ös modellje egészen a 12. helyig csúszott le a ranglistában. A 2017-es ADAC nagy független téligumi teszt másik különlegessége, hogy ebben az évben egy „nem ajánlott” gumiabroncsot sem találtunk a listán és csupán egyetlen egy téligumi kapott „feltételek között ajánlott” besorolást is.

Ez a gumi pedig néhány éve még az élmezőnyt színesítette: Semperit Master-Grip 2. Ez azt jelenti, hogy az idén tesztelt kerekek mindegyike nagyon jól szerepelt és a korábbi évek legjobb gumijaihoz képest nagyon nagy teljesítménybeli különbségekkel rendelkeznek, hála az állandó fejlesztéseknek, innovatív megoldásoknak és teszteléseknek.

Mentés

Szóljon hozzá!