Egészség

Léböjt Kúra- A Megtisztulás Időszaka

Léböjt kúra

A böjt eredetileg természetesen vallási megfontolásból való testi-lelki megtisztulást jelent. Az ember ebben az időszakban önmagával ismerkedik, kerüli a kísértéseket és megvonja magától az olyan mindennapi dolgokat mint az étel.

A léböjt kúrát legtöbben a fogyás reményében alkalmazzák, többnyire sikerrel, de teljesen alkalmas azok számára is akiknek nem célja a fogyás, de úgy érzik eljött az ideje egy kis tisztító kúrának.

Testünk folyamatosan táplálékot dolgoz fel, ebből kifolyólag pedig feleslegessé vált anyagokat halmaz fel. A méreganyagok egy idő után károsítják a szervezetet, ezért olyan fontos, hogy szánjunk időt testünkre, arra hogy élénkítsük szerveink működését. A méregtelenítés által nemcsak távoznak testünkből a méreganyagok, de felgyorsul anyagcserénk, megszabadulhatunk felesleges kilóinktól és frissülnek sejtjeink, ezáltal szellemi képességeink is javulnak.

A léböjtkúra lényege, a lé, azaz nem veszünk magunkhoz semmiféle szilárd táplálékot, csakis folyós, pépes állapotút. Ez kényszeríti a szervezetet a tartalék energiák felhasználására, tehát megtisztítja önmagát!

A kúra időtartama a három napostól egy hetesig is eltarthat. Ez leginkább attól függ ki mennyire van jó kondícióban ahhoz, hogy huzamosabb ideig mindenféle panasz nélkül viselje a szilárd táplálék hiányát.

Ezért a léböjtkúra megkezdése előtt mindenképpen ajánlott kikérni a háziorvos véleményét!

A léböjtkúra szó szerint egy tisztulási folyamat, ezért természetes velejárói, hogy a méreganyagok látható, érezhető formában távoznak a szervezetből. A kellemetlen izzadás, szájszag, kiütés vagy pattanás mind természetes kísérőjelek, jobb tehát olyan időszakot választani, amikor önmagunkkal tudunk foglalkozni és nem fontos társasági eseményeken részt vennünk. Ezeken kívül előfordulhat még álmatlanság, hányinger, szédülés, amit a táplálkozási szokásaink hirtelen megváltoztatása okoz. Ezért fontos, hogy igyunk elegendő vizet, mozogjunk egy keveset reggel és este valamint szedjünk vitaminokat a kúra alatt!

Első Nap

Az első napon megpróbáljuk felkészíteni a szervezetet a léböjt kúrára. Ekkor már ne együnk húst, édességet vagy bármilyen nassolni valót és ne igyunk alkoholt!Felejtsd el a zsíros ételeket, hiszen holnaptól kezdve már szilárdat sem ehetsz! Lehetőleg hagyjuk el a dohányzást, vagy ha nem megy legalább csökkentsük le a mennyiségét!

2-6 nap

A léböjtkúra közepe, azt jelenti, hogy ha túl vagy a felkészítő napon öt napig csakis leveket fogyaszthatsz! A víz alapdolog, ebből legalább napi 2litert kellene meginnod. Emellett ihatsz gyógyszertári teákat, gyümölcs és zöldségleveket!

A léböjtkúrának nem része a folyós krémek fogyasztása, szóval a joghurtok és a pudingok fogyasztása sem megengedett!

A különböző zöldség és gyümölcskoktélok lesznek az elkövetkező öt napban a táplálékod! Tulajdonképpen bármilyen gyümölcsöt vagy zöldséget összeturmixolhatsz és vízzel hígítva megihatsz!

Itt van néhány példa a koktélokra, de akár önmagában egy fajtát is hígíthatsz!

  1. Zöldség Mix: egy kis zeller, egy paradicsom, spenótlevelek, káposzta, kelbimbó és fokhagyma + víz
  2. Alma Turmix:  zöld alma, répa, bazsalikomlevél + víz
  3. Uborkakoktél: kígyóuborka, alma, zellerlevél, citromkarika+ víz
  4. Gyömbér Koktél: gyömbér, sárgarépa, citrom, zellerszár+ víz
  5. Gyümölcs Mix: alma, áfonya, gyömbér +víz
  6. Narancs Turmix: narancs, grépfrút, alma +víz
  7. Cékla Turmix: cékla, zellerszár, sárgarépa + víz

Hetedik nap

Az utolsó nap a visszaépítés elkezdéséről szól. Ugyanúgy ahogyan az elején leszoktattuk a szervezetet a szilárd táplálékról, most szép lassan visszaszoktatjuk. Eleinte kezdj a könnyű szilárdságokkal, mint a joghurt vagy a reszelt alma, majd fokozatosan egyél úgy mint régen. Vigyázz ne sokkold hirtelen az emésztőrendszered nagy kajálással, várd ki amíg úgy érzed most már jól sülhet el a dolog!

Szóljon hozzá!