Fogyókúra és Diéta

Mi az Atkins Diéta Lényege?

Atkins Diéta Leírása
Az Atkins diéta leglényegesebb tulajdonsága, hogy csak alacsony szénhidráttartalmú ételeket lehet fogyasztani, ezáltal csökken a szervezet inzulin szintje, amely pozitívan hat az anyagcserére, és elkezdi feldolgozni az eddig lerakódott és le nem bontott zsírokat.

Atkins Diéta Fázisai

Az Atkins diétának négy szakaszát különböztetjük meg.

Első fázis

Csak tiszta fehérjét lehet fogyasztani, például húsféléket, tojást, halakat. Ezt a szakaszt bevezető szakasznak nevezik, és két hétig tart. Naponta legalább háromszor kell étkezni. Nem szabad fogyasztani kenyeret, tésztaféléket, tejtermékeket, olajos magvakat, kávét és egyéb koffein tartalmú italokat. Naponta minimum 2 liter folyadék elfogyasztása kötelező, amely lehet víz, szóda, koffeinmentes kávé.

Második fázis

Ez a folyamatos súlyvesztés szakasza. Ebben a szakaszban emelni lehet a szénhidrát bevitelt, amelyek csak zöldségek lehetnek, például zöldségsaláta. A heti másfél kilogramm fogyás  jó és megfelelő ebben a szakaszban.

Harmadik fázis

Ebben a szakaszban a szénhidrát mennyiségét 10 grammal lehet emelni, előkészítő szakasznak is nevezik. Általában 4-6 hétig alkalmazzák. Ekkor már péksütemények is fogyaszthatók.

Negyedik fázis

A megőrzés szakasza. Ugyanannyi szénhidrátot lehet fogyasztani, mint a harmadik szakaszban.

Előnyök és Hátrányok

Mint minden diétának, az Atkins diétának is vannak előnyei, illetve hátrányai.

Előnyei között megemlíthetjük, hogy az egyik legegyszerűbb diéta, hiszen hatékony az inzulin stabilan tartására. Vannak már olyan éttermek, ahol az étlapjukon szerepel „Atkins” menü, valamint a kereskedelemben kaphatók Atkins termékek, például a csokoládék.

Hátrányai között szerepel, hogy mivel kevesebb szénhidrátot lehet fogyasztani, a szervezet energiaszintje lecsökkenhet, ezáltal fáradság fordulhat elő tünetként. A diéta befejezése után, ha nem tartják be a kevesebb szénhidrát bevitelét, akkor vissza fognak menni az előzőleg leadott kilók.

Atkins Diéta Alatt Engedélyezett

Az Atkins diéta ideje alatt az édesítőszerek közül a szaharin, a szuklaróz engedélyezett. Tilos fogyasztani a fruktózt, illetve a maltózt. Alkohol fogyasztása szigorúan tilos! A fűszerek használata engedélyezett, csak ne legyen benne hozzáadott cukor.

Szóljon hozzá!