Egészség

Mire Jó a Szauna ?

A szauna több ezer éves múltra visszatekintő helyiség, melyet eredetileg tisztálkodásra használtak az északi népek. Ma már leginkább olyan, helyiséget értünk alatta, melyet felfűtenek és az emberek itt kikapcsolódás céljából izzadnak.

Manapság már a legszerényebb uszodák is rendelkeznek szaunával és az egészséges életmód jegyében egyre több ember építi be heti programjai közé ezt a tevékenységet. Nem csoda, hiszen a szauna kellemesen ellazít és élettani hatásai is pozitívak.

A nagy meleg fizikailag ugyanúgy igénybe veszi a szívet, akár egy edzés. Ezzel a vérkeringés felfrissül és a terhelés hatására erősödik az immunrendszer azaz növekszik a betegségekkel szembeni ellenálló képességünk.

A következő, amit a szauna jótékony hatásai közé sorolhatunk a méregtelenítő hatás. Az izzadás elősegíti, hogy a szervezetből távozhassanak a felhalmozódott méreganyagok.

Az izzadással nemcsak a méreganyagokat, de a felgyülemlett feszültséget, streszt is kiadhatjuk magunkból, tehát a szaunázás lelkünknek is felüdülés.

Emellett széppé teszi a bőrt, hiszen pórusaink kitisztulnak ezáltal bőrünk fellélegezik és megújul.

Az állítás pedig, miszerint a szaunázás fogyaszt erősen vitatható.

Nem állíthajuk ugyanis, hogy mindössze a szaunában való pihenéstől fogyni fogunk, viszont segíthet a fogyókúrában.

Az izzadás önmagában nem eredményez testzsír csökkenést. Az utána mérhető fogyást csupán a folyadék veszteség miatt tapasztalhatjuk.

Megfelelő étrend változtatás és rendszeres testmozgás melletti szaunázás viszont pozitív hatású lehet és a fogyókúra utáni vagy közbeni bőrápoláshoz is kiváló.

Szóljon hozzá!