Egészség

Mit Tegyünk Ha Ég a Gyomrunk?

GyomorégésGyakran panaszkodnak az emberek a gyomorégésre. Rendszerint a csípős , nagyon fűszeres ételek fogyasztását teszik felelőssé a dologért, de a valóság azonban egész máshogy fest. A gyomorégést általában a zsíros és savas ételek túlzott fogyasztása okozza. 

Miért ég a gyomrunk?

Néhány étel és ital esetében a problémát az okozza, ahogyan azok a nyelőcsővel érintkeznek, míg máskor az a baj, hogy az izomcső nem záródik rendesen.  Ekkor beszélünk refluxról, aminek tünetei a kellemetlen gyomor íz, lehelet, torokfájás, légúti tünetek. Mindezeket kivédhetjük, ha a fűszeres ételek helyett gyógyhatású táplálékokat választunk.

Fő a rost

A rostban gazdag források, mint a Graham kenyér vagy a korpás kenyér azért nagyon jó az ilyen panaszok ellen, mert megkötik az egyes élelmiszerekben található gyomorsav serkentő anyagokat. Emellett a rostok fokozzák a nyáltermelést is, ami meg védi a nyelőcsövet. Bio boltokban kaphatunk még szilfakéreg és tárnicskéreg teát is, ami hasonlóan a rostban gazdag teljes kiőrlésű pékárukhoz védő bevonatot képez a torok és a gyomor nyálkahártyáján, megóvva ezzel a gyomorégéstől.

Beválik a rágózás is

Bármily meglepő a rágózás valóban hatásos ellenszere lehet a gyomorégésnek, hiszen véd a nyelőcső kiszáradása ellen azáltal, hogy fokozza a nyáltermelést. Ha az étkezések után egy-egy rágót bekapunk nemcsak a leheletünk lesz friss, de a gyomorégés is enyhíthető.

Szóljon hozzá!