Egészség

Szuper nyári reggelik

A reggeli minden évszakban a nap egyik legfontosabb étkezése, a kiegyensúlyozott táplálkozás fontos eleme. De milyen egy igazi nyári reggeli, amit az egész család imád?

Olyan, mint az egész nyár: kényeztető, vidám, mosolygós, könnyed, friss. Friss gyümölcsök, zöldségek, folyadék, fehérje, rost, vitaminok, na meg egy jó adag napsütés és vidámság.

nyári reggeli
nyári reggeli

Avokádós pirítós buggyantott tojással

A felnőttek nagy kedvence az avokádó, de mivel az íze elég semleges, viszont kellemes, krémes állagú, a nagyobb gyerek is szívesen fogyasztják. Kedvező zsírsav-összetétele miatt pedig fontos szerepe van a kiegyensúlyozott táplálkozásban.

Hozzávalók

  • 4 szelet pirítós teljes kiőrlésű kenyérből
  • ½ érett avokádó vékonyra szeletelve
  • 4 tojás
  • só, bors ízlés szerint

1. A pirítósokra helyezd rá a vékony avokádó szeleteket, sózd, borsozd.
2. Közben készítsd el a buggyantott tojásokat így: gyöngyözve forró vízbe merítsd az óvatosan merőkanálba tört tojást.
3. Főzd 3 percig, majd vedd ki a vízből.
4. A tojást tedd a pirítós tetejére.

Ha a gyerekek mégsem rajonganak az avokádóért, az ő pirítósukat simán vajazd meg a tojás alatt, vagy ugorj a következő receptre ☺

Túrós, gyümölcsös zabpalacsinta

A zabpalacsinta elkészítése nagyon hasonlít a hagyományos palacsintáéhoz, a fehér liszt helyett azonban rostokban gazdag zablisztből készül.
Ahogy azt a Nestlé dietetikusától megtudtuk, a megfelelő rostfogyasztás nagyon fontos szerepet játszik a kiegyensúlyozott étrendben. A zab jótékony hatással van az emésztésre, a vércukorszintre, továbbá kis mennyiségben is jóllakottság érzetet biztosít.

Hozzávalók (10db)

  • 200 g zabpehely liszt vagy darált zabpehely
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • kb. 3 dl ásványvíz
  • 1 tk cukor
  • kevés olaj a serpenyő kenéséhez

1. A hozzávalókat keverd össze és kb. 15 percig hagyd állni. A tészta állagát a víz mennyiségével szabályozhatod. Ugyanúgy, mint a hagyományos palacsintánál, akkor megfelelő, ha annyira folyik, hogy szépen szétterül a serpenyőben. Előfordulhat, hogy állás közben a zabpehely nagyon beszívja a vizet, ezáltal besűrűsödik a tészta. Ilyenkor adj még hozzá vizet, hogy a megfelelő állagot elérd.
2. Forrósítsd fel a palacsintasütőt, egy csepp olajat önts bele, majd tegyél bele egy adag tésztát. A zabpalacsinta kicsit másképp sül, mint a hagyományos: a tésztája kicsit vastagabb lesz, és nem tesz neki jót, ha sülés közben piszkáljuk.
3. Kis lángon süsd, és várd meg, míg a széle elkezd barnulni, és a tészta elválik a serpenyőtől. Ekkor lehet megfordítani.
Töltsd meg a palacsintát idénygyümölccsel vagy finom túrókrémmel a kiegyensúlyozott reggeliért.

Szóljon hozzá!