Kitekintő

Ügyelj az Ügyetlen Nassolásra!

Popcorn és NassolásA Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói felmérést végeztek a nassolási szokásokkal kapcsolatban. Tény, hogy filmnézés közben –legyen az akár otthoni, akár mozis filmezés- szinte észre sem vesszük, hogy folyamatosan tömjük magunkat valami rágcsálnivalóval. Erre alapozták a felmérést a kutatók. 

Mennyit nassolunk?

A kísérlet úgy zajlott, hogy a biztos eredmények és az összehasonlítás lehetősége miatt két kísérletet is végeztek. Az első kísérletben először mozizás közben kellett pattogatott kukoricát fogyasztani, majd simán egy asztalnál ülve, mindenféle figyelemelterelő dolog nélkül. A kísérletben még az is fontos volt, hogy az önkéntesek egyik fele friss ropogós popcornt, míg a másik állott, szivacsos állagút kapott. A filmnézés teljesen elterelte az emberek figyelmét és a ropogós mellett az állott kukoricát is ugyanúgy belapátolták. Ezzel szemben az asztalnál ülők csak a ropogós csemegét fogyasztották, a szivacsos popcornhoz ez esetben alig nyúltak hozzá.

Balkézzel nehezebb

Emellett a kutatók kíváncsiak voltak mi történik, ha azt az utasítást adják a résztvevőknek, hogy csakis bal kezüket használhatják a nassoláshoz. Ugyanúgy megcsinálták a filmes és film nélküli változatokat is, mindkét popcorn fajtával. Az eredmény pedig magáért beszél, hiszen jelentősen kevesebb mennyiségű pattogatott kukorica fogyott minden esetben, amikor az önkéntesek nem a domináns kezüket használták a nassoláshoz. Tehát a következtetést levonva, legközelebb, amikor rágcsáláson kapod magad csak válts át a másik kezedre és máris lefaragtál a kalóriamennyiségből!

Szóljon hozzá!