Fogyókúra és Diéta

Vége a Jojó Effektusnak?

Meg egyem vagy ne egyemEgy olyan kutatás indult útjára, mely leleplezi a szervezetben a visszahízás konkrét után. Ha a kutatás sikereket ér el, személyre szabottan meg lehet majd állapítani, ki az aki hajlamos a jojózásra és kinek nem kell tartania tőle.

Eddig úgy látszik egy bizonyos átalakító enzim az okozója minden bajnak, ami eredetileg az érfalaink összehúzódásában játszik szerepet. Egyelőre nem világos még a kutatók szerint sem, hogy pontosan hogyan dönti romba diétás eredményeinket ez az enzim, de nagy esély van arra, hogy a teltségérzetet okozó hormonon keresztül teszi ezt.

A kutatást egyébként diétázókon végzik és a pontosabb eredmény érdekében 9 ország majd 100 fogyókúrázóján folytatták. A kutatás alanyainak kb. 50 %-a produkálta a jojózást, azaz visszahízott a diéta abbahagyása után.

Ha sikerül rendbe tenni a kutatási eredményeket, talán végleg elfelejthetjük ezt a rémálmot. Dietetikusok azonban már most azt mondják, hogy főként annál áll fenn a visszahízás lehetősége, aki nem megfelelő diétás módszert választott. Például túl gyors ütemben fogyott, a normál fogyási mennyiség  ugyanis 0,5-1 kg/ hét.

Emellett rendkívül sokat nyom a latba az akaraterő nagysága is, ha diétáról van szó.

Szóljon hozzá!